Jak vybrat správnou velikost capáčků?

Výběr velikosti capáčků

 

Našli jste na našem e-shopu barefoot capáčky přesně podle svých představ, ale zvolit správnou velikost se vám zdá jako nadlidský úkol? Protože vám výběr chceme maximálně usnadnit, dali jsme pro vás dohromady praktického průvodce. Číslování se u jednotlivých značek může trochu lišit, proto je důležité řídit se podle naší tabulky velikostí. S ní si pak naměřenou délku chodidla snadno porovnáte, a správnou velikost capáčků tak hravě trefíte hned na první dobrou.

Co a kdy měřit

  • Nejprve je třeba zaměřit se na nejzásadnější rozměr, a tedy délku chodidla (měří se od paty po nejdelší prst – nemusí jít nutně o palec).
  • Nezapomínejte, že chodidlo během dne nabývá na objemu, a měřte ho tak v druhé polovině dne, ideálně navečer.
  • Při výběru zimních capáčků navíc pamatujte na to, že Váš kulíšek bude v mrazivém počasí dost možná nosit teplé ponožky.

Jak při měření postupovat

Při měření chodidla si hravě vystačíte s čistým listem bílého papíru, který přisunete ke zdi. Ten položte na rovnou plochu – ideálně na plovoucí podlahu či lino (určitě ne koberec s vysokým vlasem). Následně na papír postavte dítě bosky a přesuňte celou jeho váhu na nohu. Přisuňte patu tak, aby se dotýkala zdi. Nyní se můžete dát do měření, které probíhá takto:

  1. Pomocí tužky označte na papíře nejdelší prst (tedy nejvzdálenější bod chodidla od paty).
  2. Pomocí pravítka nebo krejčovského metru změřte vzdálenost mezi těmito dvěma body.
  3. Celý postup zopakujte i u druhé nožky – rozdíl mezi chodidly totiž někdy bývá až 0,5cm.
  4. Rozhodující je délka většího chodidla (nerovná se ale velikosti obuvi, protože je třeba počítat ještě s takzvaným nadměrkem)

měření nožky

  

Proč pamatovat na takzvaný nadměrek

Délka chodidla není to samé, co vnitřní délka boty (zde se můžete běžně setkat s pojmem „stélka“). Pokud si vybíráte barefooty, je potřeba k délce chodidla (tedy k prostoru uvnitř boty, jež vyplníte změřenou nohou) přičíst ještě nadměrek. Ten je mimořádně důležitý k tomu, aby chodidlo při chůzi správně pracovalo, a nenaráželo při tom prsty do špičky boty. Obecně ale platí, že by se měl nadměrek u dětí pohybovat mezi 0,5cm až 1cm.

  

Jak pracovat s tabulkou velikostí?

Délka v tabulce velikostí odpovídá vnitřní délce boty v mm. Jakmile si změříte obě chodidla a k délce toho většího připočtete požadovaný nadměrek (5–10 mm), získáte rozměr capáčku, který je vhodný pro Vašeho kulíška. Měří-li tedy delší chodilo 12,5cm, pak pro vás bude vhodný capáček s vnitřní délkou 13cm.

Čas nazout vysněné barefoot capáčky

Jak sami vidíte, změřit nožku není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Teď, když víte, jak správně vybrat velikost, už vám nic nebrání v tom, vybrat ty správné capáčky pro svého kulíška.